top of page
Search
  • Елена

Какво наистина е Тантра ?


Искам да задам един прост въпрос и нека всеки отдели момент да помисли преди да прочете следващите думи.

Въпросът е : " Какво ви идва на ум, когато чуете думата " Тантра " ?

За повечето отговорът идва доста бързо. Често се случва по време на семинар този въпрос да бъде зададен и на участниците. В 90% от случайте отговорът е " СЕКС ". Може би повечето от вас знаят, че това е грешен отговор, въпреки, че не е изцяло грешен....

Тантра като " масово объркване "

Често вече се случва по време на различни събития като например бизнес конференции да има част, която да се нарича " Тантра ". Тантра е наистина навсякъде вече. По време на тази уж тантрична част, която може да продължи към час има различни практики, които могат да включват тресене на тялото и танци. Много хора, които биха присъствали на такава сесия едва ли ще имат интерес към Тантра след това и колко жалко би било това...

Истинската природа на Тантра

Тантра е преди всичко духовна наука, която има кореди от преди 5000 години. Думата " Тантра " означава мрежа или матрица, което показва, че всичко във вселената е свързано с всичко чрез енергия. Тантра изучава енергийте в нас и около нас, за да опознае законите, които ги управляват за да може да ги използват за духовна еволюция - постигане на високи състояния на ума.

Наука, а не религия

Тантра може да бъде наречена наука, защото тези енергии се изследват от научна и обективна гледна точка. Както всяка друга наука, Тантра не се базира на емоции, позитивно мислене или догми. Това, че не е догма е също разграничаване на духовните науки от религиите. Нито една част от тантричното учение не иска от учениците си просто да вярват в нещо / догма /. Отношението на тантристите е доста по различно. : " Ние сме изследвали това. Нашите резултати показват, че това работи по този начин. " Това е напълно различно мислене от която и да е религия и вяра. Науката изучава и обяснява, но винаги оставя вратичка за бъдещи интерпретации.

В обобщение може да се каже, че според Тантра цялата вселена е изградена от енергия и ние се учим как да я използваме за да достигнем духовно събуждане. Точно както използваме електричеството всеки ден, защото ние знаем то как работи, така тантристите се учат да използват енергийте, които са скрити в звуците и в космоса, в астрологията и в нумерологията; енергийте, които са в нашето тяло и в нашия ум и въобще във вселената.

Да си дойдем на думата

Тантра е една от малкото духовни учения, които също изучава и сексуалността. Открито е, че сексуалната енергия е една от най-мощните енергии в света. Може би е забавно, че от цялото тантрично учение само 5 - 10 % са свързани със сексуалността, а точно тази част най-много интересува хората. Това е често срещано и абсолютно нормално. Ние сме сексуални същества все пак и ако този аспект може да бъде използван за духовност, защо да не го ползваме ?!?!

Когато човек се задълбае по-дълбоко в Тантра може да види, че сексуалността влияе на всичко от живота ни, абсолютно всичко - какъв е характера ви, как виждате света, какви са целите ви, какъв е начина ви на живот, дали сте щастливи или депресирани, дали сте силни или слаби, щастливи, тъжни, ядосани и т.н. Не е случайност, че сексуалните теми винаги са ни били интересни. Не е и случайно това, че всичко от паста за зъби до гумите за колите могат да бъдат продадени чрез използването на малко голота или сексуално подразбиране. Сексуалността е мощна и силна и тантра ни учи как да използваме мъдро тази сила.

Ако имате интерес да научите повече за Тантра ви каним на семинарите по Тантра Масаж, които включват много тантрични техники за лечение и подготовка за истинака духовна практика.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ПРОГРАМА <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Кратка демонстрация на движение на енергията, което може да се получи

след семинарите по Тантра Масаж

Източник:

https://somananda.org/blog/what-is-tantra/

239 views0 comments
bottom of page